ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ #ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ 

από την θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

30 & 31 Αυγούστου 2023

Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Η ομάδα Ονειρόδραμα στα πλαίσια του Θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” με θέμα την κλιματική αλλαγή δημιούργησε μια διακειμενική πρότυπη performance για όλη την οικογένεια με τίτλο “Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνομπιλ” , που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας με την συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Άρτας. 

Σε ένα ουτοπικό άχρονο περιβάλλον μπορούν όλα να συμβούν, εκεί που η πραγματικότητα μπλέκεται με το φανταστικό, εκεί που το πρόβλημα γίνεται τόσο κρίσιμο και μη αντιμετωπίσιμο, εκεί τότε αρχίζει και λειτουργεί ένας άλλος μηχανισμός αυτοσυντήρησης. Ο μύθος της Περσεφόνης κατά τον Ομηρικό ύμνο στην Δήμητρα, η ποίηση του Νίκου Γκάτσου, οι πραγματικές μαρτυρίες του Τσερνόμπιλ της νομπελίστριας συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη του Αντρί Σνερ Μάγνασον και Ο ύμνος της αγάπης από την επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου αποτελούν την έμπνευση και τα εργαλεία συνθέτοντας τον καμβά για να τεθεί στο επίκεντρο το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής και οικολογικής καταστροφής. Η συμμετοχή παιδιών στην δράση αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της. Πρόκειται για μια διαμαρτυρία, μια έκκληση και μια απάντηση στους “μεγάλους” που καταστρέφουν το “σπίτι μας”, τον πλανήτη γη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Επιμέλεια κειμένων – Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαλαζάρου

Δραματολογία: Νάγια Παπαπάνου

Μουσική: Στέλιος Μιχελακάκης (Stel)

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου

Φωτογραφίες – Βίντεο: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Ηθοποιοί: Χριστίνα Μουδάτσου,

Σταυρούλα – Μελισσάνθη Μάκρα

Γιώργος Μενεδιάτης

Βασίλης Παπαλαζάρου

Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 2023

”Ο Δέντρος”

από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

Μια performance μέσα από εργαστήρια για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου

12 Αυγούστου 2023 (Δολό) – 14 Αυγούστου 2023 (Πωγωνιανή)

 Η ομάδα Ονειρόδραμα με άξονα την άυλη πολιτιστικής μας κληρονομιά δημιουργεί μια σειρά καλλιτεχνικών εργαστηρίων και παρουσίαση δράσεων με τίτλο ¨Ο ΔΕΝΤΡΟΣ΄΄ που θα λάβουν χώρα στο Δολό και Πωγωνιανή του Δήμου Πωγωνίου στην Ήπειρο.

¨Ο Δέντρος¨ αποτελεί τον πυρήνα της δράσης , προέρχεται από την πλούσια προφορική Ηπειρώτικη μας παράδοση  και στόχο έχει να επικεντρωθεί στην  ΄΄ Ηπειρώτισσα γυναίκα΄΄ σαν σύμβολο και να επικοινωνήσει την θέση της γυναίκας μέσα στον χρόνο , τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες, από το χθές  μέχρι το σήμερα.

  Μία σειρά εργαστηρίων από τις 6 Αυγούστου με ανθρώπους και παιδιά της τοπικής κοινωνίας με θέμα τον παραδοσιακό προφορικό λόγο , την πολυφωνική μουσική , τον ηπειρώτικο χορό και την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά  θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα συνθέσουν τον καμβά ,  που ηθοποιοί , παιδιά και άνθρωποι του τόπου θα δουλέψουν και σαν τελική δράση θα παρουσιάσουν  στο  κοινό    στις 12/8 στο Δολό και στις 14/8 στο Λαογραφικό μουσείο Πωγωνιανής .

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαλαζάρου 

Επιμέλεια – Σχεδιασμός εργαστηρίου: Χριστίνα Μουδάτσου (ηθοποιός – δραματοθεραπεύτρια), 

Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης, 

Εικαστική δημιουργία: Λευτέρης Φωτόπουλος

Γραφιστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλου

Μουσικοί: Δανάη Γκαιφύλλια, Κώστας Γκαιφύλλιας

Ηθοποιοί: Νίνα Δραγώνα, Γιώργος Μενεδιάτης, Βασίλης Παπαλαζάρου

Συμμετέχουν: Καλλιτεχνική ομάδα ¨Οβίρα¨, κάτοικοι Δολού – Πωγωνιανής, 

παιδιά από δομές της Πωγωνιανής.     

Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

Greek Library of London

”Μπες στα Παπούτσια μου”

από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

25 &26  Φεβρουαρίου 2023 Λονδίνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 & 26 Φεβρουαρίου η θεατρική παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» από την ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ και τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Γιώργο Μενεδιάτη και Χριστίνα Μουδάτσου.

Την παράσταση παρακολούθησαν πάνω από 220 παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών, αγγίζοντας θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός και η ενσυναίσθηση μέσα από το μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους τους γονείς, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την παράσταση και συμμετείχαν ενεργά σε αυτή.

H παράσταση στις 25 Φεβρουαρίου έγινε στο Ελληνικό παροικιακό σχολείο του Brighton – Brighton’s Greek School of Holy Trinity

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, για την υποστήριξη και την βοήθεια τους στις δράσεις της ελληνικής Βιβλιοθήκης:

– Gold Medical Centre
– The Life Goddess, Kingly Court
– The Hellenic Hub
– Greek List

 

Πανελλήνια Ημέρα κατα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

”Μπες στα Παπούτσια μου”

από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

4 Μαρτίου 2023 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στις 6/3, το Oneirodrama το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 παρουσίασε την παράσταση Μπες στα παπουτσια μου! σε συνεργασία με τα KMOP & Live Without Bullying στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022

”Πολύχρομη Μικρή Ασία”

από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

19 και 20 Ιουλίου 2022,  Γεφύρι Άρτας

Τρεις αφηγητές θα κάνουν ένα ταξίδι στην πολυπολιτισμική Μικρά Ασία παρουσιάζοντας εικόνες σε τρεις ενότητες. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Καταστροφή.

Μια διακειμενική παράσταση εμπνευσμένη από ιστορικά γεγονότα, από τα Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου και τον Χαμένο παράδεισο – Σμύρνη 1922 του Γκάιλς Μίλτον, καθώς και από μύθους και καταγραφές. Μνήμες και μαρτυρίες πραγματικών προσώπων που έζησαν στη Μικρά Ασία ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο της Σμύρνης, εκεί όπου η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν αρμονικά. Αλλά και στη μετέπειτα τραγωδία. Της Καταστροφής και του διωγμού. Μελωδίες καθώς και ζωντανή μουσική, τραγούδια, κεράσματα του τόπου, συναισθήματα χαράς και πόνου δημιουργούν τον καμβά της μικρασιατικής ιστορίας.

Με εργαλείο τη φαντασία δημιουργείται μια ιστορία για όλη την οικογένεια. Μια φιλειρηνική γιορτή για να γνωρίσουμε τη Σμύρνη και τον μικρασιατικό πολιτισμό.

 

Συντελεστές

Σύνθεση, απόδοση κειμένων: Ομάδα Ονειρόδραμα

Επιμέλεια κειμένων: Νάγια Παπαπάνου

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαλαζάρου

Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Μουσική: Πάνος Δοκομόπουλος

Φωτογραφίες: Λευτέρης Καλογιός

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου

Τραγούδι: Σοφία Ψούχλου, Ζωή Ψούχλου

Ηθοποιοί: Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου

Συμμετέχει το Δημοτικό Ωδείο Άρτας