Το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ παρακολουθώντας από κοντά την εκπαιδευτική διαδικασία η οποία αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιλαμβάνεται πως το θέατρο στο σχολείο είναι απαραίτητο όχι μόνο ως ένα ψυχαγωγικό γεγονός αλλά ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η θεατρική παράσταση γίνεται ένα εργαλείο για τον εκπαιδευτικό που θέλει να εξελίξει το μάθημα και να εντάξει την παράσταση στη θεματολογία του, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους μαθητές να την κατανοήσουν περισσότερο εμπειρικά
Έχουμε παρατηρήσει πως οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί επιλέγουν θεατρικές παραστάσεις για να ασχοληθούν με θέματα όπως:
- Απλές συμπεριφορές για την ομαλή ένταξη στην ομάδα.
- Κοινωνικοποίηση
- Κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας
- Κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων
- Οικολογική συμπεριφορά
- Σχολικός εκφοβισμός
- Παραβατική συμπεριφορά κ.α.
Γι αυτό το λόγο το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ συνεργάζεται με παιδοψυχολόγο και εκπαιδευτικό ώστε η θεματολογία των παραστάσεων να αφορά τα παιδιά και τις καταστάσεις που βιώνουν σήμερα.
Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί αφιερώνουν χρόνο και συζητούν με τα παιδιά, πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί παρακολουθώντας τις αντιδράσεις των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης ή της κουβέντας μας έχουν πει πως τους ήταν ξεκάθαρο ποιοι μαθητές είχαν κάποιο πρόβλημα, κάτι που ίσως τους απασχολούσε αλλά ποτέ δεν το είχαν αναφέρει στην τάξη.
Η συμμετοχή των παιδιών στην θεατρική παράσταση λειτουργεί πολλές φορές “ψυχοθεραπευτικά” και βοηθά τα ίδια τα παιδιά να εκφραστούν και τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τις “αντιδράσεις” των παιδιών.
Γι αυτό το λόγο επιλέγουμε σύγχρονα παραμύθια, όπου προσεγγίζονται οι ήρωες και οι συμπεριφορές τους πέρα από στερεοτυπικές “συμπεριφορές”.
Στις παραστάσεις μας οι περισσότεροι ήρωες δεν είναι μόνο “κακοί” ή “καλοί”.
Έχουν μια γκάμα συναισθημάτων όπως όλοι μας και επιλέγουν συμπεριφορές και συναισθήματα ανάλογα τις καταστάσεις που βιώνουν.
Ακόμη κι αν κάποια από τις παραστάσεις μας πιστεύετε πως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στη θεματολογία σας μπορείτε να μας καλέσετε και να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της προσαρμογής.
Για παράδειγμα, εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν πολλά χρόνια το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ μας έχουν ζητήσει να “αλλάξουμε” λίγο την παράσταση, να εστιάσουμε λίγο περισσότερο ή να προσπεράσουμε ίσως κάτι που πιστεύουν πως θα βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά να αντιληφθούν τη θεματολογία του μαθήματος.
Ενδεικτικά στην παράσταση “ένα πάπλωμα για το βασιλιά” μια δασκάλα ήθελε να εστιάσουμε στο γιατί ο βασιλιάς δεν ήθελε να μοιράσει τα παιχνίδια του, τι ένιωθε; πόσα παιδιά ένιωθαν το ίδιο; πόσα παιδιά είχαν χαρίσει κάποιο παιχνίδι τους; τι είχαν νιώσει; ώστε με αυτό τον τρόπο όσα παιδιά είχαν δυσκολία στο να μοιραστούν να μη νιώσουν άσχημα μιας και το “πρόβλημα” είχε προσωποποιηθεί σε κάποιον άλλο.