Μπες στα παπούτσια μου

Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας – για 2η χρονιά!

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση – βιωματικό εργαστήρι από την ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ για την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα και το σχολικό εκφοβισμό συνεχίζεται και τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2022-2023 στο χώρο του σχολείου και στο Θέατρο Σταθμός.

Η παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποτελεί μια εκπαιδευτική δράση που αγκάλιασαν και συμπεριέλαβαν ευρέως τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών.

 Μέσα από την τέχνη γεννιέται μια βαθιά επικοινωνία. Τα παιδιά έχουν τη χαρά σε αυτή την παράσταση-εργαστήρι να συμμετέχουν ενεργά  με το λόγο, την κίνηση, τη μουσική αλλά και βιώνοντας-αυτοσχεδιάζοντας σκηνές από την παράσταση. Αντιλαμβάνονται την έννοια της εν συναίσθησης – που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συναισθηματική ταύτιση που μας βοηθάει να καταλάβουμε τη συμπεριφορά του άλλου. Κατανοούν τη διαφορετικότητα και το σεβασμό που  έχει ανάγκη ο καθένας μας. Έρχονται σε  επαφή (μέσα από ρόλους) με εικόνες ΄΄σε φοβίζω – με φοβίζεις΄΄ για να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του θύματος και του θύτη. Μπαίνουν “στα παπούτσια του άλλου”(στη θέση των ηρώων), αναγνωρίζουν τι είναι τελικά ο σχολικός εκφοβισμός και βρίσκουμε όλοι μαζί λύσεις για το πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

 Η πρωτότυπη ιστορία της παράστασης έχει διάδραση  με  φανταστικούς χαρακτήρες (από γνωστά παραμύθια) δοσμένες με χιούμορ και φαντασία και το εργαστήρι που ακολουθεί ενσωματώνεται πλήρως στην θεατρική διαδικασία.

 Η έρευνα – επιμέλεια της διάδρασης για τα παιδιά έγινε, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη – παιδοψυχολόγο.

 Η διάδραση  αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη στα παιδιά που καλούνται να ”μπουν στα παπούτσια του άλλου”, αποκτούν περισσότερη κατανόηση συμπεριφορών και κινήτρων του άλλου. Για να υπάρχει χαρά και ισορροπία σε μια ομάδα πρέπει να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό  στη διαφορετικότητα. Πρέπει επίσης να εκπαιδευτούμε – όλοι μας – στους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

 Η παράσταση αγαπήθηκε από μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές για την ευρηματική χιουμοριστική ιστορία και τη βιωματική διάδραση που διασκεδάζει και συγχρόνως αφυπνίζει τα παιδιά, δίνοντας εργαλεία αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 10 ετών.


Η παράσταση-εργαστήριο έχει τρεις ενότητες στο χρονικό πλαίσιο δυο διδακτικών ωρών.

  Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Αποτελείται από  την πρωτότυπη θεατρική παράσταση ”Μπες στα παπούτσια μου” όπου μέσα από κωμικές καταστάσεις, τα παιδιά θα αντιληφθούν τη θέση θύμα – θύτη. Οι ήρωες του παραμυθιού είναι γνωστοί κι αγαπημένοι στα παιδιά ώστε αμέσως να τους αισθανθούν κοντά τους και να θελήσουν να τους καταλάβουν. 

  Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι ηθοποιοί μαζί με τα παιδιά θα φτιάξουν ”Τα Δέντρα των συναισθημάτων”. Θα έρθουν σε επαφή με τα θετικά και τα δύσκολα συναισθήματα τους. Με ασκήσεις γνωριμίας και εμπιστοσύνης θα αποκτήσουν περισσότερη  εν συναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό.

 Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν με βάση την παράσταση που παρακολούθησαν. Προτείνουν κανόνες αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού. Παροτρύνονται να  εξωτερικεύσουν τον δημιουργικό και καλλιτεχνικό τους εαυτό μέσα από το βιωματικό παιχνίδι.


Παραστάσεις στο θέατρο σε καθημερινό πρωινό ωράριο και σε χώρους των σχολείων.

Από τον Οκτώβριο στο θέατρο Σταθμός,

Βίκτωρος Ουγκω 55,Αθηνα (Σταθμός Μεταξουργείου)

τηλ. ταμειου: 2105230267

 

Η παράσταση-εργαστήριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών.

Για περισσότερες πληροφορίες – ομαδικές κρατήσεις ή προσκλήσεις σε επιλεγμένες ημερομηνίες,

Tηλ.: 210-8674657 / 210-8665144,
(Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-14.30),

Επικοινωνία με την ομάδα:
Βασίλης Χατζηγιάννης, τηλ.: 210-3222075 / 694-6547814

oneirodrama7@gmail.com

www.oneirodrama.gr

Fb @Oneirodrama

insta Oneirodrama_official 

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Μενδρινός

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης

Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου

Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Στίχοι – Μουσική: Στέλλα Μουδάτσου

Ενορχήστρωση – studio: Roman Gomez 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου (ηθοποιός – δραματοθεραπεύτρια)

Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ