Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα .

Συνεχίζεται για 3η χρονιά η παράσταση – εργαστήριο, μετά από μια ακόμη επιτυχημένη sold out χρονιά που συμπεριλάμβανε και Ευρωπαϊκή περιοδεία. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – θεατρική παράσταση μαζί με διάδραση που αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό για τον απολαυστικό τρόπο που συμμετέχουν τα παιδιά.  Αυτοσχεδιάζοντας με τους ηθοποιούς, μπαίνουν στη θέση του άλλου και κατανοούν με
βιωματικό τρόπο τη σημασία της ενσυναίσθησης και της διαφορετικότητας. Μαθαίνουν έπειτα όλοι μαζί και προτείνουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό.

Η παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου» έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποτελεί μια εκπαιδευτική δράση που αγκάλιασαν και συμπεριέλαβαν ευρέως τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών.

 Μέσα από την τέχνη γεννιέται μια βαθιά επικοινωνία. Τα παιδιά έχουν τη χαρά σε αυτή την παράσταση-εργαστήρι να συμμετέχουν ενεργά  με το λόγο, την κίνηση, τη μουσική αλλά και βιώνοντας-αυτοσχεδιάζοντας σκηνές από την παράσταση. Αντιλαμβάνονται την έννοια της εν συναίσθησης – που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συναισθηματική ταύτιση που μας βοηθάει να καταλάβουμε τη συμπεριφορά του άλλου. Κατανοούν τη διαφορετικότητα και το σεβασμό που  έχει ανάγκη ο καθένας μας. Έρχονται σε  επαφή (μέσα από ρόλους) με εικόνες ΄΄σε φοβίζω – με φοβίζεις΄΄ για να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του θύματος και του θύτη. Μπαίνουν “στα παπούτσια του άλλου” (στη θέση των ηρώων), αναγνωρίζουν τι είναι τελικά ο σχολικός εκφοβισμός και βρίσκουμε όλοι μαζί λύσεις για το πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

 Η πρωτότυπη ιστορία της παράστασης έχει διάδραση  με  φανταστικούς χαρακτήρες (από γνωστά παραμύθια) δοσμένες με χιούμορ και φαντασία και το εργαστήρι που ακολουθεί ενσωματώνεται πλήρως στην θεατρική διαδικασία.

 Η έρευνα – επιμέλεια της διάδρασης για τα παιδιά έγινε, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη – παιδοψυχολόγο.

 Η διάδραση  αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη στα παιδιά που καλούνται να ”μπουν στα παπούτσια του άλλου”, αποκτούν περισσότερη κατανόηση συμπεριφορών και κινήτρων του άλλου. Για να υπάρχει χαρά και ισορροπία σε μια ομάδα πρέπει να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό  στη διαφορετικότητα. Πρέπει επίσης να εκπαιδευτούμε – όλοι μας – στους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

 Η παράσταση αγαπήθηκε από μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές για την ευρηματική χιουμοριστική ιστορία και τη βιωματική διάδραση που διασκεδάζει και συγχρόνως αφυπνίζει τα παιδιά, δίνοντας εργαλεία αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 10 ετών.

Το εργαστήρι προσαρμόζεται ανάλογα την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών.


Η παράσταση-εργαστήριο έχει τρεις ενότητες στο χρονικό πλαίσιο δυο διδακτικών ωρών.

  Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά παρακολουθούν την πρωτότυπη θεατρική παράσταση <<Μπες στα παπούτσια μου>>, μια ιστορία με δανταστικούς χαρακτήρες (από γνωστά παραμύθια) δοσμένες με χιούμορ και φαντασία, όπου μέσα από κωμικές καταστάσεις, τα παιδιά θααντιληφθούν τη θέση θύμα – θύτη – παρατηρητη. 

  Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι ηθοποιοί μαζί με τα παιδιά θα φτιάξουν <<Τα Δέντρα των συναισθημάτων>>. Με ασκήσεις γνωριμίας και εμπιστοσύνης που θα βοηθήσουν να αποκτήσουν περισσότερη ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό.

 Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν με βάση την παράσταση που παρακολούθησαν. Προτείνουν κανόνες αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού και εξωτερικεύουν τον δημιουργικό και καλλιτεχνικό τους εαυτό. 


 

Από 28 Ιανουαρίου στο θέατρο Σταθμός,
κάθε Κυριακή στις 11:30

Βίκτωρος Ουγκω 55,Αθηνα (Μετρό στάση Μεταξουργείο)

Προπώληση Εισιτηρίων Viva.gr

Η παράσταση-εργαστήριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών.

Για περισσότερες πληροφορίες – ομαδικές κρατήσεις ή προσκλήσεις σε επιλεγμένες ημερομηνίες,

Tηλ.: 210-8674657 / 210-8665144,
(Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-14.30),

Επικοινωνία με την ομάδα:
Τηλ.: 210-3222075 / 694-6547814

oneirodrama7@gmail.com

www.oneirodrama.gr

Fb @Oneirodrama

insta Oneirodrama_official 

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Μενδρινός

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης

Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου

Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Στίχοι – Μουσική: Στέλλα Μουδάτσου

Ενορχήστρωση – studio: Roman Gomez 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου (ηθοποιός – δραματοθεραπεύτρια)

Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ