Οι μύθοι του Αισώπου

Οι μύθοι του Αισώπου αποτελούν μέρος της διδασκαλίας για παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα διδάγματα είναι απλά αλλά βασικά για την κατανόηση της ομαδικότητας, συνεργασίας, ειλικρίνειας, στόχου, κ.α.

Το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ επέλεξε 2 γνωστούς και 2 άγνωστους (σχετικά) μύθους του Αισώπου και δημιούργησε μια θεατρική παράσταση όπου θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

Ηθοποιοί, μια υπέροχη συλλογή από γαντόκουκλες, ένα μαγικό σκηνικό, μουσική και πολλά τραγούδια συνθέτουν μια υπέροχη κωμωδία όπου τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ελέγξουμε την διαθεσιμότητα

  • Ο Ψεύτης βοσκός:
Ο βοσκός για να κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των συγχωριανών του λέει ψέματα πως τα βάζει με τους λύκους και πως διακινδυνεύει την ζωή του για να σώσει τα πρόβατα. Πιστεύει πως θα τον κάνουν δήμαρχο αφού τον θαυμάζουν τόσο πολύ που τους προστατεύει από τους λύκους. Όμως η αλήθεια θα φανερωθεί και όταν θα χρειαστεί βοήθεια, δεν θα υπάρχει κανείς πια να τον πιστέψει και να τον βοηθήσει. 
“Πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια για να δημιουργήσουμε σχέσεις και φίλους..;”
  • Ο Λαγός και η χελώνα:
Ο πιο γνωστός μύθος του Αισώπου όπου τόσο επιδέξια δίνει στα ζώα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και με μια απλή και αστεία ιστορία καταλαβαίνουμε πως με την υπομονή και την επιμονή μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Η αλαζονεία του λαγού τον κάνει να νοιώθει σίγουρος, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει για να κερδίσει την Χελώνα στον αγώνα δρόμου. Είναι το πιο γρήγορο ζώο. Η Χελώνα όμως έχοντας βάλει ένα στόχο και προσπαθώντας να τον πετύχει θα φτάσει πρώτη και έτσι θα κερδίσει τον λαγό. Οι γαντόκουκλες (φυσικών διαστάσεων) παίρνουν ζωή και τα παιδιά ενθουσιάζονται βλέποντας τον αγαπημένο τους μύθο.
“Τελικά δεν αρκεί να είσαι καλός σε κάτι, πρέπει και να προσπαθείς”
  • Η κολοβωμένη αλεπού
Η Αλεπού χάνει την ουρά της από την φάκα του κυνηγού. 
Πως είναι δυνατόν ένα τόσο έξυπνο ζώο να πιαστεί θύμα. 
Επιστρατεύει όλη την πονηριά της και καλεί τα ζώα για συμβούλιο. Όταν εκείνα την ρωτούν πως έχασε την ουρά της, εφευρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες για να τα πείσει να κόψουν όλα την ουρά τους. τα ζώα σχεδόν ενθουσιάζονται και είναι έτοιμα να κόψουν τις ουρές τους όταν ένας σοφός βάτραχος αποκαλύπτει την αλήθεια και τότε όλα τα ζώα φεύγουν και αφήνουν μόνης της την κολοβωμένη αλεπού.
Ένας σουρεαλιστικός μύθος όχι και τόσο γνωστός όπου η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι το “κλειδί” για να αποκτήσουμε ενσυνείδηση.
  • Οι δύο τεμπέλες δούλες
 
Δύο τεμπέλες δούλες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο ώστε να μην ξυπνούν τόσο νωρίς για να κάνουν δουλειές. Κάθε πρωί λοιπόν γκρινιάζουν ώσπου παίρνουν την απόφαση να πνίξουν τον πετεινό που τις ξυπνά. Νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να κοιμούνται όσο θέλουν χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα. Η κυρά τους όμως που είναι μια καλή γιαγιά, αφού δεν έχει πετεινό πια και δεν ξέρει τι ώρα είναι τις ξυπνά πιο νωρίς για να προλάβουν να κάνουν όλες τις δουλειές.
Ένας σχεδόν άγνωστος μύθος του Αισώπου όπου βλέπουμε πως “Όποιος ζητάει τα πολλά, χάνει και τα λίγα”
 
 

Οι μύθοι του Αισώπου είναι τόσο ολοκληρωμένες ιστορίες όπου μέσα από την απλότητα τους σκιαγραφούν τις βασικές συμπεριφορές. Καθαρά διδακτικοί αφού οι δράσεις και αντιδράσεις των ηρώων μας δίνουν παραδείγματα για το πως μπορούμε να αναπτύξουμε έναν υγιή χαρακτήρα. Είναι γνωστό πως από τους Αισώπειους μύθους έχουν εμπνευστεί οι μεγαλύτεροι θεατρικοί συγγραφείς και παραμυθάδες.